in

29 факта за Древна Гърция, които могат да изненадат дори учител по история

Изглежда, древните гърци са измислили всичко, което използваме днес: картите, театъра, зехтина, олимпийските игри, философията, йо-йо, роботите и дори професионално следене на бременността.

Advertisements

Ние от Поничка обичаме да задълбаваме в тайните на древните, затова решихме да споделим с вас интересни факти за Древна Елада – една от най-великите цивилизации в света.

Гръцката азбука е разработена в началото на VIII век пр. хр. и е първата в света, която съдържа символи за гласни.

Йо-йото е изобретено в древна Гърция. Първото споменаване на тази играчка е от 440 г. пр. хр. Правени са от дърво, метал или боядисани теракотени дискове и са били наричани просто дискове. Когато детето навършело пълнолетие, то дарявало тези играчки на определени богове.

Между другото, за боговете. Зевс се счита за главния бог в древногръцкия пантеон, но това не е съвсем вярно. Факт е, че Елада не е била едно държавно образувание, а система от градове, които по никакъв начин не зависят един от друг. Всеки град има свой главен бог. Например Зевс в Додона и Олимпия, Аполон в Делфи и Делос, Атина в Атина и Линдос, Хера в Аргос и Самос, Асклепий в Епидавър.

В древната митология не е имало понятие за добро и зло. Почитаните богове и герои често са вършели доста грозни дела. Херкулес откраднал бижу от влюбена в него жена, а Ахил се скарал с краля заради жена и изоставил другарите си в разгара на Троянската война. Ужасна е историята, случила се с Медуза Горгона: Посейдон я насилва в храма на Атина, но богинята се разгневява не на „олимпийския“ си роднина, а на нещастната жертва, превръщайки я в чудовище, с което по-късно се бори Персей.

Един от най-обичаните гръцки богове е Дионис, покровителят на плодородието. В негова чест се организирали шумни празненства – Дионисии. Участниците организирали паради с лакомства и се маскирали с кози кожи. От последния обичай се появява думата трагедия („трагос“ – „коза“, „ода“ – „песен“). А думата „комедия“ произлиза от думата „комос“, което означава „шествие на ястреби“.

Друг празник, обожаван от гърците, са Олимпийските игри. Те ги обичат толкова много, че водели хронология спрямо тях. Знаменателното събитие се провеждало на всеки 5 години през юли. Така първата година на 1-вата олимпиада започва през юли 776 г. пр. хр., 2-рата година от 1-ва олимпиада – през юли 775 г. пр. хр. и така до следващите игри през 772 г.

Игрите продължавали 5 дни, а месец преди да започнат, всички военни конфликти на територията на Елада били забранени, за да могат участниците и зрителите безопасно да стигнат до мястото на състезанието.

Спортистите се представяли голи, поради което на жените не било позволено да присъстват на Олимпийските игри – нито като зрители, нито като участнички.

Те обаче можели да участват задочно. Спартанската принцеса Киниска дори успяла да спечели състезание, без да се появи там. Нейните отбори от коне завършват първи на игрите през 396 и 392 г. пр. хр. в състезания с колесници на четири колела, а за победител се смятал този, който притежавал конете.

Митът, че болните деца са били хвърляни в бездната в Спарта, е един от най-разпространените. Древногръцкият историк Плутарх пише за това, но според последните данни той е изкривил информацията, за да угоди на политическия елит от онова време. Археолозите са извършили разкопки в същото дефиле, където се твърди, че са хвърляни бебетата, и не са намерили доказателства за думите на Плутарх. Всъщност на това място са били екзекутирани затворници и престъпници.

В същото време спартанското възпитание било наистина много сурово. На 7-годишна възраст момчетата се изпращали в специални военни лагери. Там децата спели на сламени постелки и им било позволено да носят дрехи чак след 12-годишна възраст. Някои момчета слагали коприва на постелките си, за да ги стопли, като ги пари. Момчетата постоянно се занимавали с физически упражнения, учели се да боравят с меч и да хвърлят копие. Трябвало сами да си осигурят храна, например да я откраднат.

Едно от традиционните ястия на Лакония била така наречената черна супа. Точният й състав не е известен (вероятно основните съставки са говежда кръв и леща), но дори древни писатели свидетелстват, че вкусът й бил отвратителен. Анекдотите, свързващи легендарната смелост на спартанците с черната супа, се срещат при много древни автори. Същността им се свежда до това, че тези, които постоянно ядат това безвкусно ястие, нямат причина да ценят живота си.

Армията на Спарта била най-добрата в гръцкия свят и се смятала за непобедима, но много от историите за нея са преувеличени. Например известната битка при Термопили, която е в основата на филма „300“. Всъщност коринтяни, тегеанци, микенци, теспийци, фиванци, фокианци и малии също са излезли срещу армията на Ксеркс. Общо на персите се противопоставили над 7000 гръцки войници. Отрядът от 300 спартанци бил придружен от илоти (роби), които също участвали в битката. Те били около 900.

Между другото, спартанците в този същия кралски отряд, били облечен много по-сериозно, отколкото във филмите. Войниците носели защитно облекло, състоящо се от шлем, лека броня на гърдите и краката. Теглото на доспехите достига 30 кг.

Не само спартанците, но и Свещения отряд от град Тива печели специална слава в Древна Гърция. Между другото, именно той за пръв път успява да победи спартанците, които били смятани за непобедими. Но основната особеност на тиванският отряд била, че тя се състояла от любовни двойки, които са положили клетва за вярност на гроба на Йолай, близък приятел на Херкулес.

Древните гърци като цяло са били много чувствителни хора. В Древна Елада има 4 вида любов. Ерос – страст, филиа – дума, която понякога се превежда като „приятелство“, което означава разположение и привличане на хората един към друг. Сторге е семейна любов, която например родителите изпитват към децата си, а агапе е жертвена, безкористна любов към ближния.

Браковете по любов били рядкост. При добър сценарий би могло да има филия между съпрузите, но за ерос съпругът най-често ходел при други жени.

Жените, предоставящи интимни услуги, били лесно разпознаваеми по червеното червило на устните си. Ако се появят без такъв грим, те можели да бъдат наказани за това, че не посочват социалния си статус, като по този начин подвеждат другите.

Гърците са първата нация, изоставила многоженството. В същото време безбрачието било строго наказвано. Мъж, който не се е оженил преди 35-годишна възраст, трябвало да плаща данък. В Спарта властите принуждавали ергените да се разхождат голи по централния площад през зимата, пеейки скандална песен, обясняваща защо не искат да се женят.

Положението на омъжената жена в Елада зависело от нейния съпруг. Жените нямали право на глас, не са можели да притежават земя и да наследяват и е било крайно нежелателно да се появяват сами на улицата. Дори името на жената не трябвало да се споменава публично.

За спартанките било по-лесно – на тях им било позволено да притежават земя и да спортуват, но трябвало да готвят ужасната черна яхния и най-вероятно да я ядат.

В същото време в Спарта било забранено със закон да се приготвят вкусни ястия.

Елинските жени имали начин да получат независимост от мъжете – да станат хетери. Хетерите понякога се считат за жени с леко поведение, но това е погрешно схващане. Те, като правило, били осигурени и уважавани в обществото. Но за да стане хетера, жената трябвало да премине обучение в специално училище, което започвало още от детството. Момичетата усвоявали не само свирене на музикални инструменти, танци и изкуството на обличането, но и политически науки, философия, публично говорене и способността да водят дискусии. Между другото, известната поетеса Сафо е завършила такова училище.

Известната хетера Родопис е прототип на първата в света приказка за Пепеляшка. Според историка Страбон, докато момичето плувало, орел грабнал сандала й и го отнесъл в Мемфис, където го хвърлил на коленете на фараона. Владетелят, изумен от красотата на обувката, заповядал да се намери нейната собственичка. В резултат на това хетерата станала кралица на Египет.

Не само жените, но и мъжете можели да печелят пари, като забавляват богатите хора. Бедните граждани често се озовавали на пиршества. Задачата им била да говорят ласкави думи на домакина и да се шегуват остроумно. Тези гости били наричани паразити, което се превежда като “сътрапезник”.

Смята се, че всички гърци са се хранили легнали, но това не е напълно вярно. Жените и децата се хранели седнали на масата, докато мъжете се излежавали. Хетерите между другото също.

Развлеченията в близки мъжки компании се наричали ​​симпозиуми (от тук идва думата “симпозиум”). Те прекарвали времето си в забави и игри.

По време на омировата ера домът на средностатистическото гръцко семейство бил много мръсен. На първо място причина за това били саждите, образувани от дима на огнището, от мазнината, която капела върху горещите въглища от печеното месо, от саждите на смолистата дървесина, използвана за осветление. Тази смес бързо покривала стените и попивала в дървото. В стиховете на Омир често може да се намерят оплаквания, че саждите повреждат оръжията, окачени по стените.

По време на своя икономически разцвет през V и IV в. пр. хр. Древна Гърция е била най-развитата икономика в света. Това се вижда от средната дневна заплата на гърците, която е била около 12 кг пшеница. По римско време средната заплата на египетски работник е била около 3,75 кг.

Интерсувате ли се от историята на Древна Гърция? Защо този период е интересен за вас?