muzruno.com

Интересни факти за Гърция. Невероятни факти за древна Гърция

Марк Твен каза: "Само две неща ще съжаляваме за смъртното ни легло - това малко обичаше и пътувало малко". Човешкият живот има свое собствено време и има толкова много невероятни места на Земята, където всеки от нас все още не е бил. Затова не губете време - време е да отидете в Гърция - една от най-красивите страни в света с богато културно-историческо наследство.

История: Древна Гърция

Древна Гърция включва група от няколко цивилизации, съществували през III хилядолетие пр.н.е. - I век. Географски, тази територия е била разположена на Балканския полуостров, южната му част, свързаните с нея острови и западното крайбрежие на Мала Азия. Историческата литература съдържа интересни факти за древна Гърция. Специална роля в него играят културата, която от своя страна до голяма степен се определя от митологията. Първите божества бяха свързани с елементите и силите на природата, някои от тях бяха покровители на животни. Легендите говорят също за Музите, за Арес като бог на войната, за Прометей за защитник на хората и т.н. Всички те изпълняваха своите функции и бяха нещо подобно на хората - имаха желания и дори пороци. Боговете били почитани, образът им във формата на скулптури бил широко разпространен.

Факти за Древна ГърцияИнтересни факти за древна Гърция се отнасят до изкуството. Тя започна да се развива бързо с появата на древен гръцки театър, където се представят пиесите на известни драматурзи, като Софокъл, Еврипид. Почитаните от гърците музиканти бяха музиканти. Те свириха струнни и вятърни инструменти и заедно с творчеството си съпровождаха всичките си празници, игри, театрални представления. И в периода на робството получава своята нова посока архитектура - изглежда Hippodamum система за планиране и изграждане на цели градове. Великолепен пример, въплъщаващ съвършенството и хармонията на гръцките сгради, е величественият Акропол, разположен в Древна Атина.

Някои интересни факти за Гърция

Гърция е развита европейска държава, столицата е известният град Атина. Тя заема около 132 хиляди квадратни метра. км. - една от най-големите държави на територията. Гръцката република се измива от Егейско, Тракийско, Йонийско, Критско и чист от тях Средиземно море, има много острови, много от които никога не са обитавани. Нейната територия е дом на 10 милиона души, като всяка година тя отнема малко по-малко от 17 милиона туристи, привлечени от топлия си климат и атракции. Това бяха някои общи, по-скоро кратки, интересни факти за Гърция.

Заслужава специално внимание на невероятното остров Родос. Според туристи и експерти в областта на изучаването на Гърция, най-интересните факти за Гърция са и планината Олимп и свързаната с нея история. Също така малко ще се разкаже за гръцката кухня, любимите празници и семейни традиции. Темата за екологията на страната ще се докосне.

Родос и неговите атракции

Град Родос се намира на едноименния остров и се превежда като "островът на розите". Красиво място, пълно с цветя. Той завладява сърцата на туристите с прозрачните си води на моретата и скалистите плажове. И, разбира се, Родос е известен с това, че има едно от чудесата на света - Колос на Родос. Тази огромна статуя под формата на млад мъж с дълга туника, главата му беше украсена с венец. Построен е през 305 г.пр.Хр. и е построен в чест на Хелиос, Бога на Слънцето, който извадил цял остров от водата на собствените си ръце.

Интересни факти за древна ГърцияТова е само мит или интересни исторически факти за Гърция, което наистина се е случило в далечното минало, не е точно известно. Но изследователи от различни части на света не се отказват да се опитват да намерят останките от паметника. Колосът на Родос беше висок на около 36 метра и стоял повече от половин век, докато не беше разрушен от силно земетресение.

Известният Олимп

Олимп е най-високата планина в североизточната част на Тесалия, Гърция. Тя достига височина от 2917 квадратни метра. м. Както се вижда от фактите за древна Гърция, тя е живяла Гръцки богове водени от всемогъщия Зевс. С Olympus се свързва появата на известните Олимпийски игри, които са посветени на божествата и се държат под тяхно ръководство. Има много легенди за тези игри. Според един от тях, самият Бог на небето дойде с тях, а от друга страна, това беше спортен фестивал в чест на героичното дело на Херкулес. Планината се счита за свещено място и благодарение на своята история е известно по целия свят.

Исторически факти за ГърцияОколо Олимп се намира национален парк. Има повече от хиляда вида растения и стотици различни животни. Някои от тях живеят само тук. За да видите красотата на тези места, много туристи отиват и предпочитат да го правят пеша - пътуването ще отнеме около два дни.

Гръцка кухня

По принцип кухнята на Гърция може да се нарече средиземноморска, а в някои отношения тя е близка кухнята на Италия и Франция, но има свои специфики. Исторически факти за Гърция казват, че по-рано имало два основни типа кухни - градски и селски. Те са много различни по отношение на качеството и състава, тъй като е очевидно разликата в материалното богатство с местните жители. На островите, съответно, по-предпочитани да ядат морски дарове.

Най-интересните факти за ГърцияВ съвременната Гърция на масите се изисква сирене. Гърците обичат традиционното сирене "Фета" за тях. Страната е развила производството на маслини, от която те произвеждат зехтин. Много популярни са различни подправки - чесън, риган, мента, лаврово дърво. Често сладките видове билки се комбинират с месо, обикновено месо от овце и птици. От зърнените продукти най-широко се използват пшеницата и ечемикът.

Отношение към празниците



В Гърция има много фестивали и карнавали. Маркирайте и посочвайте например Деня на независимостта, Новата година и празниците, чийто график се определя от нов стил. Сред последните се влюбиха в гърците Великден. Тъй като семействата на гърците са големи, тогава, според средните оценки, човек може да събере заедно 200 близки приятели и приятели. Великден не е изключение. По това време гърците са голяма и приятелска тълпа, която посещава роднини или някъде на островите.

Някои интересни факти за ГърцияОт мястото в деня на Великден зависи от обичаите. Така например в Корфу е обичайно да изхвърлят саксии от прозорците, голям огън е построен на Крит и в него образ на Юда се превръща в пепел. Има общи моменти: в последната седмица на пост, гърците отиват в църквата, организират се благотворителни събития - за просяци те събират храна и държавата помага за жилищно настаняване. Преди празника се стига до дълъг пост, обитателите активно се включват в подготовката на празничната трапеза. На него обикновено можете да намерите агнешки супа, салати, плодове за десерт, торти и задължително оцветени яйца.

Семейно право в Гърция

Гърците почитат традициите и обичаите, включително семейните, които са внимателно предавани от поколение на поколение. Те обичат да се съберат с многобройните си роднини за тържество. Гърците са сериозни за брака. Преди мъжът да поиска женска ръка, той трябва да поиска разрешение от баща си. Ако даде съгласието си, той със сигурност ще покани свещеник, който благославя и продължава да се занимава с годеж.

Ниският брой разводи в Гърция се дължи на факта, че това е много дълъг и скъп процес. След разпадането на съюза имотът е разделен между бившия съпруг и съпругата на половина. От 1982 г. е издадено постановление относно възможността преди сключването на брак да се приложи гражданско партньорство със сключването на съответен договор. Но все пак над 90% от жителите на Гърция избират църковна сватба.

Екологична ситуация в Гърция

Гърците се грижат за екологията на своята страна. Няма една атомна електроцентрала на цялата територия, но вятърните и топлоелектрическите централи, които работят върху въглищата, са популярни. През 2000-те години започна широка програма за намаляване на количеството вредни газове, изпускани във въздуха от машините, и бе постигнат напредък в управлението на водните ресурси. Следователно, независимо от мащаба си, Република Гърция остава благоприятна в този план за държавата да живее.

Интересни исторически факти за ГърцияПолитиката на опазване на околната среда продължава. Тези факти за Гърция се потвърждават от изложенията на организацията Ecocity, които вече се провеждат вече година на международното летище в Атина. Има разнообразни творби от рисунки до пластични макети, осветяващи идеята за чист град на бъдещето. Авторите са гръцки студенти.

Странни факти за Гърция

Гърция е от голям интерес за мнозина. В допълнение към особената природа, гръцките забележителности, които предизвикват радостно вълнение, страната има свои собствени традиции. За пръв път, изправен пред някои от тях, може да бъдете много изненадани.

Например, гръцкият поздрав е размахване на ръката с дланта затворена, тъй като в този случай правите пръсти, според тях, изглеждат неприлични. На свой ред комплиментите се произнасят с малко издишване със заковани зъби след това. Смята се, че човек ще избегне злото око. Няколко интересни факти за Гърция показват, че често елементите на къщите, мебелите, дори куполите на църкви рисуват в синьо-зелен цвят. Според легендите този цвят предпазва от зли сили.

Гърция днес

Кратки интересни факти за Гърция

Гърция все още е много популярна сред туристите. Следователно, той е добре развит хотелски бизнес, който отвежда икономиката на страната до велики висоти. Гърция е поразена от красотата на ясното море и златисти плажове, бели къщи и аромат на кафе, който плава във въздуха. В Гърция можете да се насладите на прекрасна почивка: няколко морета са на Ваше разположение. Широко представена и развлекателна зона - кафенета и ресторанти с национална кухня, европейски дискотеки. Факти за Гърция показват, че има какво да видим: само в Атина има около 250 различни музея и галерии, където се провеждат постоянни изложби. Храмове, манастири, дворци и архитектурни паметници отварят вратите на всички почитатели на гръцката култура и история.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден