Някои интересни факти за Гърция

Какво знаем за Гърция ? Вероятно не много. Например, всички ние научихме гръцката история в училище, цялата позната гръцка салата. Но тази слънчева и необичайна страна непрекъснато привлича туристи от цял ​​свят. Няколко интересни факти за Гърция ще ни помогнат да я познаем по-добре.

Гърция - най-интересните факти за страната

  1. Гърция се намира в южната част на Европа на Балканския полуостров и множество съседни острови, най-големият от които е легендарният Крит . В столицата, Атина, живее повече от 40% от цялото население на Гърция. Всяка година повече от 16,5 милиона туристи посещават страната - това е дори повече от цялото население на Гърция. Като цяло туризмът е водещият отрасъл на икономиката на страната.
  2. Планините заемат около 80% от цялата територия на Гърция. Поради това няма нито една плавателна река.
  3. Почти цялото население на Гърция е гърци, турци, македонци, албанци, цигани, арменци живеят тук.
  4. Всички гръцки мъже трябва да служат в армията за 1-1,5 години. Същевременно държавата изразходва 6% от БВП за нуждите на армията.
  5. Днес средната продължителност на живота на гърците е 82 години, а мъжете - 77 години. По отношение на продължителността на живота, Гърция е на 26-о място в света.
  6. Получаването на висше образование в Гърция е доста трудно поради високата цена. Поради това най-често гърците излизат за други държави - струват по-малко.
  7. Петролът в Гърция е много скъп. В градовете няма бензиностанции, те могат да бъдат намерени само на магистрали. В градовете има частни бензиностанции, разположени на първите етажи на жилищни сгради. Правилата за движение почти никога не се наблюдават от пешеходците или шофьорите.
  8. Необичаен факт за Гърция е, че в страната няма домове за стари хора: всички възрастни хора живеят в семействата на техните деца и внуци, а децата живеят с родителите си преди да се оженят. ZAGS в Гърция също не. Младите хора са женени, това е официалната процедура за сключване на брак. И само хората, които са кръстени, могат да се оженят. След брака жената не може да вземе фамилното име на съпруга си, но със сигурност трябва да напусне съпруга си. Децата могат да получат фамилно име, баща или майка. На практика в Гърция няма разводи.
  9. Любопитен факт за Гърция: неговите жители са много гостоприемни, със сигурност ще заредят госта. Въпреки това, не е обичайно да дойдете тук с празни ръце: трябва да донесете диня или други сладкиши. Но за Нова година гърците винаги дават на роднини и приятели стар камък, символизиращ богатството. И в същото време искат парите на талантливия човек да бъдат толкова тежки, колкото този камък.
  10. "Горещите" гърци отчаяно се женят в разговор, а когато се срещнат, непременно целуват и двете бузи, дори мъжете.
  11. Интересен факт за Гърция: да отидете в кафене и да поръчате питие, ще получите безплатни сладки и докато чакате поръчката си, ще ви бъде предложена безплатна чаша вода и това не е напразно: те не служат тук много бързо.

Няколко факта за природата на Гърция

  1. Цялата територия на страната се измива от пет морета: Средиземно море, Йонийски, Критски, Тракийски и Егейски.
  2. От всяко място в Гърция до брега на морето ще бъде не повече от 137 км.
  3. В прочутата долина "Бътерфлай", разположена на остров Родос, можете да се насладите на многобройните невероятни същества, които летят тук през лятото.
  4. В морето през най-чистия слой вода можете да видите раци, пълзящи на дъното. Много мигриращи птици от Европа и Азия зимен сън тук в блатисти райони.