10 любопитни факта за Гърция - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за Гърция
Автор: Мая Джамбазова
10 любопитни факта за Гърция

Гърция е една от най-предпочитаните дестинации за родния пътешественик.

Но познаваме ли достатъчно южната си съседка?

В следващите родове ще ви представим някои любопитни черти от историята, природата и характера на гърците.

1. Гърция е страната с най-дългото и начупено крайбрежие в света. Според гърците 7 морета мият бреговете на тяхната държава. Сред тях и Карпатско море.

2. В Северна Гърция все още има дървени стълбове, служещи за електропроводи. Страната внася ток предимно от България, а модерните метални конструкции, на които са закачени жиците за пренос на електроенергия, се редуват с дървени.

3. Ако си поръчате турско кафе в Гърция, няма да ви донесат джезве-кафе. За да получите традиционното за Балканите кафе, трябва да поискате гръцко кафе. Не напразно има роман на български със същото заглавие, тъй като тази особеност е твърде интересна и представя нрава на жителите на нашия регион – горд и независим.

10 любопитни факта за Гърция

4. В Гърция казват „не“ за „да“ и „охи“ за „не“. Думата „охи“ има свой празник, който се отбелязва на 28-и октомври. Той съвпада с Международния ден на анимацията, а тази година и с преместването от лятно в зимно часово време. Историята разказва, че на 28 октомври 1940 г. гръцкият диктатор Метаксас отказва на войските на Оста да навлязат на гръцка територия. След категоричното „Охи“ на Метаксас, италианските войски нападат Гърция и по този начин Южната ни съседка се включва във Втората световна война. От 1942 г. 28 октомври е известен в Гърция, като Денят Охи. 

5. В Северна Гърция се отглеждат предимно памук и маслини, а в района на Ксанти и Комотини – тютюн. Едно маслиново дърво започва да дава плод едва след 20-тата година на своето засаждане. Но пък маслиновите насаждения правят гърците богати. Нашата съседка, заедно с Испания, е на една от двете челни позиции по производство на маслини и сродни продукти.

10 любопитни факта за Гърция

6. От границата на Гърция с Турция се вижда Одрин, като най-забележима е джамията Селимие. Ако преминете през ГКПП „Капитан Петко войвода“ – „Орменион“ и пътувате в посока Кавала и Солун, ще видите очертанията на Одрин.

7. Капитан Петко войвода е роден в днешна Гърция, село Доган Хисар. Преди няколко години родната му къща бе срутена от гърците, защото стоеше безстопанствена. Въпреки това граничният пункт при Ново село-Орменион беше преименуван с името на известния възрожденец, по повод годишнина от рождението му.

8. Знамето на съседката ни изобразява деветте континентални области на страната, като вълни, а белите ивици са морската пяна на вълните. Синият кръст пък представлява вярата на местните в християнството, която е почти повсеместна в страната и много силна.

10 любопитни факта за Гърция

9. Именните си дни гърците празнуват по-пищно от рождените. Това се дължи на силната религиозност на населението и почитта към светците, чиито имена носят. Гърците, както и българите са кръщавани най-често на светци, но и на исторически личности, като Перикъл, Филип Македонски, Александър Македонски, император Лъв, император Василий. Ако някой отиде неканен на имен ден в Гърция или без подарък, няма да бъде посрещнат добре.

10. Река Марица в Гърция е наричана река Евро. Марица е най-дългата река, която протича в България и преминава през повече от една държава, след Дунав.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин