Възходът на имотния пазар в Атина тревожи обикновените гърци

Чужденци извън ЕС изкупуват недвижима собственост, за да получат визи, и това вдига цените и наемите

Финансовата криза в Гърция нанесе тежки поражения на икономиката, но най-после има признаци за подобрение. Доскоро блокиралият имотен пазар е във възход, като само за миналата цените на апартаментите в Атина са се вдигнали с 3.7%. Това обаче води и до притеснения, пише ВВС.

Положителната тенденция е задвижвана от спорната програма "Златна виза", при която чужденци от страни извън ЕС получават гражданство и свободно придвижване в Шенгенската зона, ако инвестират в недвижима собственост. Проблемът е, че докато чуждестранните инвеститори печелят, обикновените гърци губят. И в други страни от ЕС има подобна програма, но в Гърция прагът е най-нисък и инвеститори получават 5-годишно гражданство след покупката на имот за 250 хил. евро.

Желана дестинация

Това превръща страната в желана дестинация за чуждестранните купувачи. Според бизнес групата Enterprise Greece 9756 разрешителни за пребиваване за инвеститори и техните семейства са били издадени до края на ноември 2018 г., в сравнение с 6205 през 2017 г. и 3695 през 2016 г. Най-много са китайските купувачи, следвани от руските и турските.

"Има много компании, които купуват имоти от гърци и ги препродават на китайци. Това засяга местните хора, които се опитват да наемат дом, тъй като цените се вдигат. Много имоти отиват от гръцки в чужди ръце", твърди Лефтерис Потамианос, председател на Атинската асоциация за недвижима собственост. Според него поне една трета от продажбите на имоти в града отиват при инвеститори от програмата "Златна виза".

Схемата е следната – тъй като цените в центъра на Атина спаднаха до 1000 евро на кв.м по време на кризата, инвеститорите купуват по три – четири апартамента и ги дават под наем чрез Airbnb. Това обаче е довело до вдигане на наемите със 17% за миналата година.

Негативни ефекти

Гърците, които иначе се възползват от парите на туристите, започват да усещат негативните ефекти. "Всяка година клиентите се увеличават, което е добре. Но сега това отиде прекалено далеч. Наемите се увеличиха двойно до 600 евро, а понякога достигат до 1000 евро", казва Спирос Белас, собственик на кафене в Атина.

Някои жители на града са доволни от ситуацията. Иро Христодулаки купува и реновира три апартамента, за да ги дава под наем чрез Airbnb. Наскоро продава един от тях на китайски инвеститор за осем пъти повече, отколкото е струвал преди две години. "По време на кризата имаше много изоставени апартаменти, които не можеха да бъдат ремонтирани, защото хората нямаха пари. Всички мои апартаменти бяха необитаеми, когато ги купих", обяснява Христодулаки.