Българи на три морета

Северна Гърция става основна дестинация за покупка на ваканционен имот в чужбина

Често срещана гледка в северна Гърция са табели за продажба на имоти на български език
Често срещана гледка в северна Гърция са табели за продажба на имоти на български език
Често срещана гледка в северна Гърция са табели за продажба на имоти на български език    ©  Надежда Чипева
Често срещана гледка в северна Гърция са табели за продажба на имоти на български език    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

До неотдавна Северна Гърция беше раят за българските гурбетчии. Хиляди наши сънародници пресичаха южната граница на страната ни, за да работят на черно в земеделските стопанства. Но нещата се променят и дойде време наследниците на древна Елада да се сблъскат с един друг тип българи - платежоспособни туристи, а отскоро - и купувачи на недвижими имоти. "Мнението на гърците за българите се промени корено през последните години - те вече не са икономически емигранти, а любими клиенти, както на хотелите и ресторантите, така и на строителните предприемачи", казва Антоанета Георгиева, мениджър продажби в гръцката строителна фирма Fylakotos Minas.

Българският купувач на недвижими имоти напоследък все по-често е привлечен от офертите за втори дом на гръцкото крайбрежие, показват наблюденията на агенциите от двете държави. Клиентите са най-често столичани и жители на Западна България, за които гръцкото крайбрежие е по-близо от Черно море. Крайбрежието на южната съседка има няколко предимства - там няма презастрояване, сезонът е по-дълъг, има добра инфраструктура, храната е добра. Цените на къщите и апартаментите на трите ръкава на Халкидическия полуостров обаче са малко по-високи от черноморските и това определя профила на купувачите - български предприемачи или добре платени служители на мениджърски позиции.

Черно-бели вълнения

Българите започнаха да се насочват на юг и постепенно да охладняват към Черноморието още преди страната ни да се присъедини към Европейския съюз. След 1 януари 2007 г. интересът се увеличи, тъй като отпаднаха част от пречките и сложните процедури за придобиване на имот, коментират част от посредниците в търговията с недвижими имоти. Според тях обаче все още е пресилено да се говори за отчетлива тенденция или масови запитвания за покупка на собственост в съседните на България държави. Брокерите правят аналогия с англичаните, които започнаха пилотните си проучвания за България през 2000-2001 г., а първите сделки се случиха едва през 2003 г.

Немалко търговци на имоти, които вече работят на пазара в Гърция, отчитат, че българите, желаещи да се сдобият със собственост там, стават все повече. Само през миналата година над 500 наши сънародници са закупили имот в Северна Гърция. Тенденцията е броят им да се увеличава, сочат данни на гръцки агенции, публикувани в местната преса.

"Ако човек може да придобие имот на една и съща цена в Халкидики и в Слънчев бряг или Златни пясъци, на какво мислите, че би се спрял?!", пита риторично Весела Илиева, генерален мениджър на агенцията Unique Estates, част от групата AG-Capital. "Пътят на софиянец с вила или ваканционен апартамент в Халкидики е около четири часа, инфраструктурата, която ползва, е на ниво, а цената е съвсем приемлива", аргументира се тя.

Какво, къде...

Най-силен е интересът към покупка на имоти в курортите на двата ръкава на Халкидическия полуостров - Касандра и Ситония. Атрактивен е и третият ръкав от полуострова,и по-специално зоната от Неа Рода до Урануполис. Търсят се както къщи, така и парцели. В Гърция няма такъв тип ваканционни имоти,за какъвто сме свикнали да говорим в България. Строителството там е нискоетажно, основно става дума за имоти на един или два етажа. Най-често се предлагат редови къщички от по два етажа, закачени една за друга, които в Гърция наричат мезонети. Това е и най-търсеният формат за покупка на недвижимост. На второ място по популярност са парцелите.

Характерното за пазара в Гърция е, че в цената не се включват общите части, дори и терасите. Сумата се калкулира на базата на реалната площ. "Като направим и тази уговорка, цените са съпоставими", казва Никола Стоянов от агенция "Лукс имоти". Къщи в непосредствена близост до морския бряг се продават по 2500-3000 евро за кв.м. Във вътрешността на полуострова квадратният метър застроена площ е два до три пъти по-евтин. Наблюденията на Страхил Иванов от агенция "Явлена" показват, че къщи се предлагат на цена от 150 000 до 300 000 евро. Качествените имоти с терени към тях се договарят при нива от около 250 000 евро.

Малко по-скъпи са еднофамилните къщи в гръцките курорти. Цените започват от 350 хил. евро, но в зависимост от екстрите могат да надхвърлят и 2 млн. евро, показва анализът на агенция Europolis. Фактори като разстояние до морето, до най-близкото населено място или до летището, както и наличието на голямо дворно място с плувен басейн, естествено оскъпяват имота.

Колко

По-различно стои въпросът с цените на земите. Причината е, че в Гърция терен в близост до морето, който може да се застрои, излиза по-евтино, отколкото по нашето Черноморие. Специфичното в случая е, че върху гръцкия терен може да се строи значително по-малко. "Половината ни запитвания са за парцели. Цените са много добри за квадратурата на терена, но след като направиш сметката какво можеш да построиш, излиза, че парцелът е скъп. Между 20 и 50 евро са офертите за кв.м парцели на първа линия, но това са оферти за имоти извън регулация, т.е. без ток и вода", казва Стоянов. Подобна инвестиция е бавна, защото трябва да се изчака държавата да прекара инфраструктура, това става, след като се получат определен брой искания от купувачи на такива нерегулирани терени. "Самата процедура не е тежка и има консултантски компании, които могат да бъдат наети, за да я направят", допълва управителят на "Лукс имоти".

Страхил Иванов обяснява, че към южната ни съседка се ориентират преди всичко българи, които живеят в региони, отдалечени от родното Черноморие. Българите, които купуват в чужбина, масово го правят за лични нужди, а не с цел доходност от отдаване под наем. Най-често собственици стават семейства с доходи, които са над средните за страната. Част от вилите и апартаментите се купуват със заеми. От "Кредит център" посочват, че за последните 4 месеца имат четири случая на заеми между 60 и 120 хил. евро. "Клиентите ипотекираха имоти в България и взеха нецелеви кредити", уточняват от компанията. От кредитния консултант "Финсити" пък обясняват, че сравнително лесно е да се получи финансиране от гръцка банка, тъй като обезпечението е имот в същата държава.

Интерес към пазара на недвижимости в Гърция проявяват не само частни лица, но и български предприемачи. "Те обаче са свикнали на много лесни печалби от ваканционни имоти и като ги заведем на оглед на парцел, в първия момент са много доволни, но след като направят калкулацията колко могат да построят и на какви нива могат да продадат след това, в големия си процент се отказват", посочват от "Лукс имоти".

Другите "съседски" пазари

Като се изключи Гърция, останалите държави в региона засега са извън фокуса на българските купувачи на имоти. Въпреки, че много Охридското езеро в съседна Македония например продължава да е популярно място за туристическа визита, към момента не е такова и за покупка на собственост.

Известни анонси за интерес има към Румъния, но като цяло сделки почти липсват. Черноморието в северната ни съседка е значително по-слабо развито, а цените са по-високи. Несебърските строителни предприемачи братя Диневи, които изградиха няколко ваканционни обекта на румънското Черноморие, с малки изключения не успяха да намерят купувачи за недвижимостите си на българския пазар. Имотните агенции не отчитат сделки на българи в Турция. Там комплексите от затворен хотелски тип са доста добри за почивка и по-скоро тенденцията е да се набляга на туризма, а не толкова на инвестициите във втори дом.

Имотите в Черна гора обаче са предпочитани от по-платежоспособните български клиенти, които търсят бутикови жилища и цената не ги притеснява. Сред заможните българи предпочитани дестинации са също така Хърватия, Испания и Италия.

Новите ваканционни покупки на българите са на път по един много миролюбив и приятен начин да разширят географския свят на нацията и почти да сбъднат историческата мечта за "България на три морета".

52 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Цецо

    А къде, българските коптори ли да купуваме?!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Заинтересован
    • + 1

    Хубаво ще е авторът да напише, как се чувстват българите в новите си имоти. Чувстат ли дискомфорт от това, че не са в блок. Тоест че не могат да си изхвърлят боклука от прозроеца на 6-ти етаж в "Люлин", да си паркират колите по тротоарите и детските площадки, а нощем да излизат с швейцарско ножче в ръка, за да режат гумите на съседа и да му пълнят ауспуха със силиконова пяна - важни тактически прийоми във войната за паркиране в тесните улици на квартала. Без тези елементи от ежедневието истинският расов българин направо не е българин. Опитва ли българинът да опази своята идентичност в чужда среда?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Да

    Спукана му е работата на българския балон.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Miro Hero

    Инвестиция в имот втори дом :) е един от най-тъпите термини, които съм чувал. Така му викаха и тук в Щатите, докато лъжеха мексиканците да заемат милиони с цел "инвестиция" :). Инвестицията е нещо, което носи възвръщаемост и се адаптира към пазара, тоест докато цената на 100 квадрата тухли с вар зависи от регионалните климатични промени, демография и политическа обстановка и има ликвидност близка до нула, това не е инвестиция. А още по-малко при цена 300 000 евро /400 000 долара/. В момента за такива пари можеш да си купиш къща с половин декар полянка :) на хубаво място в Щатите. За сравнение, преди една година за същите пари не можеше да си купиш даже задния двор на гореспоменатата къща. А пазарът има поне още половин път надолу да се срива, и то при уговорка без някакви катаклизми. Разбира се богати хора има както и в САЩ така и в БГ, но все пак исках да ви светна що за глупост е тази статия.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    MIro Hero
    • + 1

    Опс, поправка, оказва се че към днешна дата можело да се купят 5-6 къщи с половин декар полянка в предградие на голям американски град. Цената напоследък гравитира към 64 000, спад от 450 000 предната година :). В района на Детройт :)/там обаче има черни/ може и за 25 000-30 000 да си вземе човек 5-спални, 3-гаража и цената включва земята /да не останете с грешното впечатление че е мезонет :)/

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    мераклия

    Миро, вземи за мен един за 25-30 000. Аз и на 3 спални с два гаража даже съм навит.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-P
    ганев къде си???

    ????

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Дарко

    Е, в Гърция освен Халкидики има и по-хубави места. О-в Корфу е на 700км. от София и е доста по-качествено място като се има впредвид, че там живеят Аниели, Ротшилд, Абрамович и др. За инвестиция за момента най-перспективното място е Албания.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Kostadin Paskalev

    Във форумите за недвижими имоти пише идивид с объркано чувство за самоличност. Основната му теза, е че имотите в БГ ще поскъпват тепърва. Представя се като инж. Ганев и за по-голяма тежест лъже, че е в Калифорния. Всъщност е в България и ползва банкомати на ПИБ: http://forum.investor.bg/viewtopic.php?p=684861&sid=08363f568ab8ed7a7d850384c6439c1d Тук въпросния инженер-американец се оплаква, че се е прецакала картата му от ПИБ и не можел да изтегли пари :):)

    Тук пък http://capital.bg/show.php?storyid=530499 мнения #108 и #109 са писани в 13 часа бг-време. По това време в Калифорния е било 3 часа през нощта. :):) Инженерът веднъж твърди, че наистина е инженер, друг път, че не било задължително. Твърди, че имал жена и деца, а май има само ръце:):)

    Ганьо всъщност ме кефи. Толкова храна отнесе и още е гладен:):) Айде Ганьо, включвай се та да почне циркът.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    др.Иванов
    • + 1

    Ако не живееш в Благоевградско е рядка простотия да си купиш къща в Гърция. Единственото предимство е, че пътят е 2 часа, а до нашето море 7-8. И да се хвалиш, че имаш вила там. За 150-200 хил. евро, само от лихвите, ще почиваш по най добрите курорти 2 месеца в годината. По точно живота ще си живееш. Защото за почивка можеш да отидеш в Наречен или Костенец. Ако си под 60 и си по живота и си си купил къща там, най-добре да я пишеш в графа загуби и да отидеш на Сл.бряг. Че и в Монголия да отидеш е по-голям купон.

    Нередност?
Нов коментар